Råd og vejleding om pengespil

Video arkiv
Arkiv
Print
Del
Hvad kan du gøre, hvis dit barn gambler?

Første skridt handler om, at dit barn skal opleve at være med i beslutningen om, at der skal ske en ændring af spillevaner. Hvis du oplever, at dit barn har et problematisk forbrug af pengespil, er det en god idé at tage en snak med dit barn om det og hjælpe med at finde alternativer til spillet. Her er en række gode råd til, hvordan du kan gribe det an: 

 • Hold hovedet koldt

  Udviser dit barn en problematisk spilleadfærd, er det vigtigt, at du taler med dit barn om det. Som forælder skal vi reagere, hvis er bekymrede for, at vores børn har problemer. Det er en del af vores opdragerrolle. Vær dog opmærksom på ikke at diskutere spillevaner i kampens hede. Hvis både du og dit barn er følelsesmæssigt påvirket, fx vrede eller skuffede, er det svært at få en god snak om problemerne. Det kan i stedet være en idé at vente nogle timer, eventuelt et par dage, til konflikten har taget af.  

 • Tag stilling til pengespil

  Center for Ludomani anbefaler, at du som forælder håndhæver aldersgrænsen for spil. Det er en god idé at tage stilling til og vær klar over din holdning til pengespil, inden du tager snakken om pengespil med dit barn. Både som forælder og forbillede er du allerede kommet langt ved at have taget stilling.

 • Tal om spillet og gode spillevaner

  Når I tager snakken om dit barns spilleforbrug, er det vigtigt, at du lytter til, hvad dit barn fortæller om spillet. Du kan fx spørge ind til, hvad dit barn spiller, hvad spillet går ud på, og hvad han eller hun får ud af at spille. Ved at stille denne type spørgsmål får du nyttig viden om spillet og om dit barns interesser. Denne viden kan gøre det nemmere for dig og dit barn at finde et fælles udgangspunkt for den videre snak om gambling og gode spillevaner. Med udgangspunkt i din (måske) nye viden om dit barns spillevaner, kan du for eksempel hjælpe dit barn med at synliggøre spillet ved at skrive tids- og pengeforbrug ned sammen. Derfra kan I sammen sætte nogle rammer for, hvor meget tid og evt. hvor mange penge, I synes man må bruge på spil.

  Find registreringsskema over tids- og pengeforbrug her.

 • Tal om de ting dit barn går glip af

  Oplever du fx, at spillet går udover dit barns resultater i skolen, vennerne, nattesøvnen, studiejob eller noget helt andet? Ved at tale med dit barn om dine konkrete bekymringer, kan du være med til at sætte perspektiv på situationen for dit barn. Det kan også være, at dit barn kan sætte nye perspektiver på spillets rolle. For eksempel er det ikke sikkert, at dit barn, på samme måde som dig, oplever, at spillet går udover tiden med vennerne. Derimod kan det være en fælles interesse, som dit barn faktisk deler med sine venner. Ved at få afdækket hinandens bekymringer og oplevelser af situationen, kan I måske opnå en bedre forståelse for hinanden og samtidig færre konflikter.

 • Hjælp med at finde alternativer

  Når man stopper eller skærer ned på et stort spilleforbrug, kan man komme til at savne det, kede sig og blive rastløs. Derfor er det en god idé at finde på andre ting at lave i stedet for. Som forælder kan du hjælpe med dette. Du kan fx arrangere udflugter i familien, tage initiativ til fælles aktiviteter i hjemmet som at spille kort eller se en film sammen. Det kan også være, at I kan finde en fritidsaktivitet, som dit barn kan starte til. Tag udgangspunkt i de ting dit barn synes er sjovt og spændende. 

 • Begræns adgangen til spil

  For at spille online skal man betale med et betalingskort. En del unge under 18 år har let adgang til forældres og søskendes identitet- og kontooplysninger samt NemID. Vi anbefaler ikke, at forældre hjælper deres børn med adgang til spil eller spiller med deres børn. Begræns evt. dit barns adgang til betalingskort og tal med dit barn om, hvordan han eller hun får adgang til spillet. Vær opmærksom på, at der findes gratis reklamebonusser, som kan give dit barn adgang til spillet. Hvis spillet foregår i kiosker eller spillehaller låner dit barn måske en andens identitet. Det kan også være, at kioskejeren undlader at spørge om id. Det kan være en idé at tale med den lokale kiosk om problemet og/eller melde det til Spillemyndigheden. Vær opmærksom på at nogle spil - traditionelle lotterier og skrabelodder – har en aldersgrænse på 16 år.   

 • Bryd tavsheden og tal med andre om spilleproblemer

  Måske har du allerede fået svar på dine spørgsmål og inspiration til at gøre noget ved dit barns spil. Det kan alligevel være svært at holde fast og bevare modet. Det kan også være hårdt at leve med en hverdag præget af bekymringer. Måske har du som forælder brug for forståelse og et sted at dele dine frustrationer? Hvis det er tilfældet, så anbefaler vi, at man taler med andre om det.

  Du kan vælge at tale med andre forældre eller skolen om problemet. Ofte viser det sig, at der er flere, der spiller, og så kan I gå sammen om lave aftaler, som hjælper jeres børn med at stoppe eller kontrollere deres spil.

 • Få rådgivning

  Hvis du har tvivl, spørgsmål eller bekymringer, er du meget velkommen til at kontakte os hos Center for Ludomani på tlf. 70 11 18 10. Her kan du få yderligere rådgivning og høre mere om vores pårørendetilbud.