Center for Ludomani: 70 11 18 10

Hvorfor spiller børn og unge pengespil?

Der er forskellige årsager til, at børn og unge spiller pengespil. Undersøgelser viser, at børn og unge under 18 år primært spiller pengespil for at hygge sammen med familie eller venner, for at vinde penge og fordi det er underholdende. Her adskiller de unge spillere sig fra de ældre, som angiver muligheden for at vinde penge som den primære årsag for at deltage i pengespil.

For konkurrencemennesker er pengespil en oplagt følgesvend. Man oplever en hurtig spænding, et muligt rush, og man kan ved sportsbetting og poker bruge sin viden og få en anerkendelse for det. Hos Center for Ludomani oplever vi desuden, at de unge spillere bruger spillet som en form for afslapning og en måde at finde ro.

Spillere kan i dag vælge mange former for pengespil f.eks. lotterier, sportsvæddemål (betting), spilleautomater og poker. Der er stor forskel på pengespil herunder risikoen for at udvikle afhængighed af spillet. Her er de vigtigste forskelle på typer af pengespil og risikoen for at udvikle afhængighed af dem:

Pengespillets hastighed

Jo hurtigere og mere umiddelbart et spil er, jo større er risikoen for at udvikle afhængighed af det. Nogle spil kan man spille her og nu, og man får resultatet med det samme. Poker, sportsvæddemål og spilleautomater er hurtige spil. Andre spil er langsomme. Spiller man f.eks. Lotto, må man vente på resultatet til en bestemt dag, og derfor opnår man ikke samme umiddelbare rush.

Tilfældighed kontra viden

Man kan groft sagt skelne mellem to grudlæggende spiltyper: Tilfældighedsspil og vidensspil. Rene tilfældighedsspil er fx automater, roulette og skrabelod, hvor det er helt tilfældigt, om man vinder eller ej. Rene vidensspil er spil, hvor der ikke indgår tilfældigheder i resultatet, fx skak. Kombinationsspil trækker på både tilfældigheder og spillerens viden/færdigheder. Det er f.eks. spil som poker og sportsvæddemål, hvor både tilfældigheder og viden/færdigheder har en betydning. Særligt kombinationsspillene er populære blandt de unge, og de unge bruger ofte meget tid på at forberede sig.

Pengespillets tilgængelighed

Nogle spil kan man få adgang til stort set hvor som helst og når som helst. Det gælder især de mange onlinespillesider, der kan tilgås fra hjemmet og på mobilen. Andre spil skal man opsøge bestemte steder på bestemte tider, fx på travbanen til et bestemt løb. Der er stor sammenhæng mellem et spils tilgængelighed og risikoen for afhængighed. Jo mere tilgængeligt, des større risiko.

 

Desuden er der en massiv markedsføring af pengespil i Danmark. Det foregår i reklamer med store sportsidoler, på de store nyhedsmediers hjemmesider og andre fysiske og online steder, hvor særligt unge mænd færdes. Den massive markedsføring er med til at få pengespil blandt unge til at accelerere, og særligt unge mænd med spilleproblemer bliver nemt fristet af reklamerne.

Problemer med pengespil udvikler sig ofte over nogle år fra kontrolleret spil til lette problemer (risikospil) til middelsvære problemer (problemspil) til meget svære og uoverskuelige problemer (ludomani). Nedenfor ses en række kendetegn ved de forskellige faser i processen:

Er du i tvivl om dit barn har problemer med pengespil? Du kan blandt andet holde øje med nedenstående faktorer.

Ting du bør holde øje med ved barnets eller den unges brug af pengespil

Barnet eller den unge:

• Bruger meget tid på at spille – måske i hemmelighed

• Snakker meget om spil (hvis du tillader gambling)

• Har svært ved at løsrive sig fra spillet

• Bliver irritabel, hvis spillet afbrydes eller forstyrres

• Begynder at miste interessen for andre aktiviteter

• Sover for lidt eller uroligt og har koncentrationsbesvær

• Ændrer adfærd, isolerer sig og er mere fraværende

• Taler måske om gevinster, men sjældent om tab

• Har ustabil økonomi

• Har tit brug for at låne penge

• Bliver aggressiv eller afvisende ved spørgsmål om spil

Hvis du er i tvivl, om dit barn spiller for meget, kan du sammen med dit barn tage en test. Mange unge er selv i tvivl om, hvornår spillet fylder for meget.

Desuden kan du som forælder hjælpe dit barn med at få styr på sine spillevaner. Læs mere om hvordan du gør det under vores Råd og Vejledning.

Få hjælp hos Center for Ludomani

Hjælpen er gratis

Ring til os på telefon 70 11 18 10
Man-Ons 08.30 – 15.00
Torsdag 09.00 – 17.00
Fredag 08.30 – 12.00

Mere info om ludomani

Vil du gerne læse mere om ludomani, kan du finde flere svar på dine spørgsmål her.