Viden om gambling iblandt børn og unge

Der er forskellige årsager til, at børn og unge spiller pengespil. Undersøgelser viser, at børn og unge under 18 år primært spiller pengespil for at hygge sammen med familie eller venner, for at vinde penge og fordi det er underholdende. Her adskiller de unge spillere sig fra de ældre, som angiver muligheden for at vinde penge som den primære årsag for at spille pengespil.
For konkurrencemennesker er pengespil en oplagt følgesvend. Man oplever en hurtig spænding, et muligt rush, og man kan ved sportsbetting og poker bruge sin viden og få en anerkendelse for det.
Hos Center for Ludomani oplever vi desuden, at de unge spillere bruger spillet som en form for afslapning og en måde at finde ro, ligesom det kan være en integreret del af de unges fællesskaber.
Pengespil og afhængighed
Spillere kan i dag vælge mange former for pengespil f.eks. lotterier, sportsvæddemål (betting), spilleautomater og poker. Der er stor forskel på pengespil herunder risikoen for at udvikle afhængighed af spillet. Her er de vigtigste forskelle på typer af pengespil og risikoen for at udvikle afhængighed af dem:
Pengespillets hastighed
Jo hurtigere og mere umiddelbart et spil er, jo større er risikoen for at udvikle afhængighed af det. Nogle spil kan man spille her og nu, og man får resultatet med det samme. Poker, sportsvæddemål og spilleautomater er hurtige spil. Andre spil er langsomme. Spiller man f.eks. Lotto, må man vente på resultatet til en bestemt dag, og derfor opnår man ikke samme umiddelbare rush.
Tilfældighed kontra viden
Man kan groft sagt skelne mellem to grundlæggende spiltyper: Tilfældighedsspil og vidensspil.
Rene tilfældighedsspil er fx automater, roulette og skrabelod, hvor det er helt tilfældigt, om man vinder eller ej.
Rene vidensspil er spil, hvor der ikke indgår tilfældigheder i resultatet, fx skak.
Kombinationsspil trækker på både tilfældigheder og spillerens viden/færdigheder. Det er f.eks. spil som poker og sportsvæddemål, hvor både tilfældigheder og viden/færdigheder har en betydning i varierende grad. Særligt kombinationsspillene er populære blandt de unge, og de unge bruger ofte meget tid på at forberede sig.
Pengespillets tilgængelighed
Nogle spil kan man få adgang til stort set hvor som helst og når som helst.
Det gælder især de mange online spillesider, der kan tilgås fra hjemmet og på mobilen – de unge har med andre ord et kasino i lommen.
Andre spil skal man opsøge bestemte steder på bestemte tider, fx på travbanen til et bestemt løb.
Der er stor sammenhæng mellem et spils tilgængelighed og risikoen for afhængighed. Jo mere tilgængeligt, des større risiko.
Synlighed og normalisering
Der er i Danmark en massiv markedsføring af pengespil.
Det foregår i reklamer med store sportsidoler, på de store nyhedsmediers hjemmesider og andre fysiske og online steder, hvor særligt unge færdes.
Den massive markedsføring er med til at få pengespil blandt unge til at accelerere, og særligt unge mænd med spilleproblemer bliver nemt fristet af reklamerne. Forskning viser at markedsføring har en påvirkning på børn og unge, samtidig med at markedsføringen er med til at normalisere gambling som harmløs underholdning.