Unge og spil

Video arkiv
Arkiv
Print
Del

Ifølge de seneste undersøgelser fra 2008 har omkring 33.000 unge en problematisk spilleadfærd i forhold til pengespil. Spilleproblemer kan udvikle sig til store sociale og økonomiske konsekvenser for den unge.

Hvorfor spilles der mere og mere?

De seneste ti år har spilleområdet ændret sig markant, og der er kommet nye fristelser, bekymringer og faldgruber. Udbredelsen af internettet har øget tilgangen til et meget stort udbud af spil, der er tilgængeligt døgnet rundt. I 2012 blev markedet for pengespil liberaliseret, og der er kommet en række nye, lovlige udbydere på spillemarkedet. De første tre måneder af 2012 blev der brugt mere end 270 mio. kr. på spilreklamer. Samtidig blev der strammet op på lovgivningen, så sportsvæddemål (oddset mv.) nu også er inkluderet i 18 års grænsen for pengespil. 

Hvem er i risikogruppen?

Unge drenge spiller meget oftere og for større summer end unge piger. Man kan dele de unge spillere op i to grupper: 

  • Sårbare unge – som kæmper med uro, angst, depression, lav social kompetence eller følelsesmæssige traumer. For dem kan spillet være en måde at håndtere problemerne på. 
  • Unge som ikke har nogen underliggende problemer – men som bliver meget interesseret i og optaget af strategi, præstation eller økonomiske gevinster ved spillet. For dem er oplevelsen af et sus eller kick, social prestige mv. ofte central.
Farlige spil på nettet

Der er forskel på spil. Jo hurtigere et spil er – dvs. jo kortere tid der går fra indsats til tilbagemelding om tab og gevinst – des større risiko for afhængighed. Eksempler på hurtige spil er sportsvæddemål og poker. Med internettet er disse spil blevet mere tilgængelige, og der er kommet nye hurtige varianter af spillene. Det er blevet muligt at deltage i mange spil ad gangen, og der er stort set døgnåbent. Samtidig er det lettere at skjule sit spil, og pengene føles ofte uvirkelige, når man sidder foran computeren og spiller. Man glemmer tid og sted, og så er det ofte nemmere at spille gevinsten op end at få den udbetalt. Det udgør en farlig kombination af fristelser og muligheder.  

Gode råd om unge spillere

Som ansvarlig voksen er det vigtigt at forsøge at forstå de oplevelser, som spillet medfører for den unge. Vi anbefaler ikke unge under 18 år at spille pengespil, så som for forælder bør du heller ikke understøtte den unges spil. Spiller den unge alligvel, er det dog vigtigt at tale om. Det er vigtigt at tale om, at det har konsekvenser at bruge meget tid og evt. penge på at spille. Jo mere konkret samtalen om spillet bliver, des bedre. Hvis der er tvivl om spillets karakter og eventuelle konsekvenser, kan man tage ludomanitesten

Gaming/computerspil

Spilleafhængighed handler om pengespil, hvor formålet er at vinde mere eller vinde det tabte tilbage. Der er mange lighedspunkter, men også store forskelle på ludomani og gaming/computerspils-problematikker, hvor formålet ikke er økonomisk gevinst men underholdning. Måske kan du bruget noget af den information, du finder her på siden. Du kan læse mere om forskelle mellem gaming og gambling her