FAQ - om pengespil

Video arkiv
Arkiv
Print
Del

Her har du en hel samling af relevante spørgsmål og svar om gambling. De kan hjælpe dig videre i retning af den viden, som du søger.

 • Hvad er gambling?

  Gambling er spil om penge, fx sportsbetting, skrabelodder og poker. 

 • Hvor mange børn og unge spiller pengespil?

  31.600 børn og unge under 18 år har spillet om penge i 2015/16. Ofte er det familiemedlemmer, ældre kammerater og salgspersonale, der giver unge adgang til pengespil, til trods for aldersgrænserne.

 • Hvorfor spiller børn og unge pengespil?

  Som med andre afhængigheder betyder synlighed og tilgængelighed meget. I forhold til spil udgør de mange reklamer og internettets døgnåbne tilbud mange fristelser. Synligheden er også med til at normalisere pengespil og give børn og unge den opfattelse, at pengespil er helt ufarligt.

  Undersøgelser viser, at børn og unge under 18 år primært spiller pengespil, fordi de finder det underholdende. Mange spiller også fordi det giver dem spænding, og fordi de har mulighed for at vinde penge.

  Pengespil er ofte en social ting for børn og unge, noget man fx gør sammen med venner eller familiemedlemmer. I nogle miljøer bliver der spillet meget, og mange oplever at spillet kan give dem et hurtigt rush eller et kick. Det kan også give social status at være god til spillene og fx vide meget om sportsresultater eller pokerstrategier. 

 • Hvad er aldersgrænsen for pengespil?

  Det er forbudt for børn og unge under 18 år at spille pengespil. Det er det blandt andet fordi, en tidlig debut øger risikoen for mistrivsel og afhængighed. Derfor anbefaler vi også, at man som forælder ikke understøtter pengespillet ved at spille med sine børn, låne dem sit NemID e.l., før de er gamle nok. Ved traditionelle lotterier (Onsdags Lotto, Joker, Millionlotteriet) og skrabelodder er aldersgrænsen dog 16 år, disse spil er også mindre afhængighedsskabende.

 • Hvordan får unge adgang til pengespil?

  Ofte er det familie medlemmer, ældre kammerater og salgspersonale, der giver unge adgang til pengespil, til trods for aldersgrænserne.

  Hvis spillet foregår i kiosker eller spillehaller kan det foregå ved at personalet ikke tjekker for id, ved at den unge låner et id-kort eller ved at en anden køber spillet på vegne af den unge.

  For at spille online skal man oprette en konto med nem-id og et betalingskort tilknyttet. Som ung kan man måske få lov til at låne en myndig persons konto, det kræver blot kendskab til brugernavn og kode, og man kan lade økonomiske overførsler ske via fx mobilepay.

 • Hvad er risikoen ved pengespil?

  For de fleste er gambling en sjov, spændende og ufarlig aktivitet. Men nogle bliver så optaget af at gamble, at spillet gradvis fylder mere i deres liv, så de gradvis mister overblikket og kontrollen. Forholdsvis få unge under 18 år er spilleafhængige, det skyldes bl.a. at det ofte tager flere år at udvikle spilleafhængighed. Der er dog 7,8% af de unge under 18 år, som i 2015/16 havde en risikabel spilleadfærd. For de mere end 31.000 unge med risikabel spilleadfærd kan spillet ende med at få store personlige konsekvenser, som kan præge den unges liv og fremtid. Typiske konsekvenser er dårlig økonomi samt koncentrations- og søvnbesvær, som kan føre til problemer med at fokusere i skolen mv. En del dropper ud af fritidsaktiviteter og sociale fællesskaber og opfinder løgne og undskyldninger, for at kunne få tid og evt. også penge til spillet. Det kan skabe isolation og ensomhed og ikke mindst lavt selvværd. I nogle tilfælde ender det også med gæld og økonomisk kriminalitet.  

 • Hvorfor udvikler nogen spilleproblemer?

  Der findes ikke nogen enkle forklaringer på, hvorfor nogen udvikler spilleproblemer. Vi ved, at en række faktorer kan spille ind, og at ludomani ofte opstår grundet en kombination af forskellige forhold:

  • Ydre påvirkning - fx reklamer og kultur
  • Arvelige forhold - fx familiære og genetiske forhold
  • Sociale faktorer - fx vennernes indflydelse
  • Individuelle faktorer - fx personlighed, biokemi og psykiske tilstande

  Du kan evt. se vores hjernefilm [LINK til hjernefilmen: Vejen til ludomani], som viser, hvordan ludomani opstår, og hvad man kan gøre ved det. 

 • Hvem får spilleproblemer?

  I princippet kan alle få spilleproblemer. I dag ser vi dog flest drenge og mænd med spilleproblemer. Af Center for Ludomanis klienter i 2016 var ca. 80% mænd og 20% kvinder.

  Der er særligt to typer unge spillere, som udvikler problemer med gambling:

  • Sårbare unge mennesker, som kæmper med uro, angst, depression, lave sociale kompetencer eller følelsesmæssige udfordringer. For dem kan spillet være en måde at glemme problemerne på og opleves som et sted, hvor de føler sig dygtige og kompetente.
  • Unge mennesker, som ikke har et underliggende problem, men som bliver optaget af spillets muligheder for præstation, teknik, belønninger og socialt sammenhold.
 • Hvor mange børn og unge har spilleproblemer?

  31.600 børn og unge havde i 2016 en risikabel spilleadfærd, det svarer til 7,8% af de 12-17-årige, ifølge SFI’s undersøgelse kaldet  ”Pengespil blandt unge i Danmark”(SFI, 2016). Undersøgelsen identificerede ikke ludomane under 18 år, men beskæftigede sig med risiko- og problemspillere. Hos Center for Ludomani oplever vi dog flere og flere under 18 år, som søger hjælp med deres spilleproblemer. De fleste af dem, der har en problematisk spilleadfærd, spiller sportsspil og væddemål.

 • Spiller mit barn for meget?

  Det kan være svært at vurdere om ens barn spiller for meget. Prøv at danne dig et overblik over dit barns tids- og pengeforbrug på spil ved at tale med dit barn om det. Det er ikke altid lige nemt at tale om. Hvis dit barn selv fornemmer, at spillet er ved at tage overhånd, kan det være ekstra udfordrende. Hvis det er vanskeligt at tage snakken, kan du prøve at lægge mærke til følgende tegn:

  Barnet eller den unge:

  • Bruger meget tid på at spille, måske i hemmelighed
  • Snakker meget om spil (hvis du tillader gambling)
  • Har svært ved at løsrive sig fra spillet
  • Bliver irritabel hvis spillet afbrydes eller forstyrres
  • Begynder at miste interessen for andre aktiviteter
  • Sover for lidt eller uroligt og har koncentrationsbesvær
  • Ændrer adfærd, isolerer sig og har fx mere fravær
  • Taler måske om gevinster, men sjældent om tab
  • Har ustabil økonomi
  • Har tit brug for at låne penge
  • Bliver aggressiv eller afvisende ved spørgsmål om spil.
 • Er nogen spil farligere end andre?

  Der er forskel på spil. Jo hurtigere et spil er – dvs. jo kortere tid der går fra indsats til resultat (tab eller gevinst) – des større er risikoen for afhængighed. Eksempler på hurtige spil er sportsvæddemål og poker. Med internettet er de hurtige spil blevet mere tilgængelige, og der er kommet nye hurtige varianter af mange spiltyper.

  Spil uden en naturlig afslutning, eller som giver indtryk af at føre videre, kan også gøre det vanskeligt at stoppe. Mange glemmer tid og sted, og det er ofte nemmere at spille gevinsten op end at få den udbetalt. Og så er der stort set døgnåbent. Samtidig er det lettere at skjule sit spil, og pengene føles ofte uvirkelige, særligt ved online-spil.

  Det udgør til sammen en farlig kombination af fristelser og muligheder. Det er derfor bl.a. værd at være opmærksom på om dit barn spiller hurtige spil, som fx sportsvæddemål, eller holder sig til mindre risikobetonede spil som lotto og skrabespil.   

 • Hvad kan jeg gøre, hvis mit barn har et spilleproblem?

  Vi anbefaler at forældre først og fremmest snakker med deres børn om deres pengespil. Start med at tage stilling til dine egne holdninger til pengespil. På den måde kan du sende tydelige signaler til dit barn om, hvor du står. Du øger sandsynligheden for en god snak, hvis du samtidig er lyttende og forstående overfor dit barns motiver og tanker.

  Enhver kan komme af med sine spilleproblemer, men det er ikke nemt at stå alene med. Læs mere om, hvordan du kan hjælpe dit barn under vores ”Råd og Vejledning”. [Link til gamblink-sektionens ”Råd og vejledning”]