
Hver dag bliver 30 danskere med pengespilsproblemer ramt af selvmordstanker. Center for Ludomani sætter fokus på alvorlig statistik med ny national kampagne
Center for Ludomani fløjter sammen med Aarhus Fremad til kamp for at skabe opmærksomhed om ludomani som samfundsproblem med ødelæggende konsekvenser. Konsekvenser der i for høj grad rammer unge.
30. august 2024 fløjtede fodboldklubben Aarhus Fremad og Center for Ludomani til kamp mod ludomani. Aarhus Fremad mødte denne aften FC Helsingør i en særlig fodboldkamp, der skabte opmærksomhed om ludomani som samfundsproblem i Danmark. Et samfundsproblem der i alt for høj grad rammer unge mennesker med ødelæggende konsekvenser.
For sport og gambling hænger uløseligt sammen: I mange fodboldklubber løber spillerne på banen med bettingreklamer på trøjen, kendte spillere stiller op som modeller for bettingreklamer og fodboldklubbernes fans lægger naturligvis et bet før en kamp hos samme bettingselskaber.
Ovenpå en stor sportssommer taler tallene da også deres tydelige sprog. Ifølge en artikel fra DR spillede 158.000 danskere med på kampene hos Danske Spil, hvilket er en fordobling fra sidste år og en stigning på fem procent, sammenlignet med de indledende runder af EM i fodbold i 2021.
Ludomani: Et problem i vækst
Desværre er der også over de sidste fem år sket en fordobling i antallet af voksne danskere med pengespilsproblemer. Dertil kommer, at selvom du skal være fyldt 18 år i Danmark for at spille pengespil, er der ifølge Spillemyndigheden 24.500 unge under 18 år, der har et problematisk forhold til pengespil. Der er altså et misforhold mellem danskernes glæde ved at gamble og manglende forståelse for, at gambling langtfra kun er for sjov.
Det skal ny national kampagne gøre op med, for ludomani er alvor. Faktisk er ludomani så alvorligt, at mange, der lider af pengespilsproblemer, bliver så pressede, at de overvejer selvmordet som udvej.
– At have ludomani er forbundet med en stor skyld og skam. Det er ofte også forbundet med en uoverskuelig gæld, og derfor kan tanken om selvmord føles nærliggende. Mange har et skævt billede af, hvem der kan blive afhængige af pengespil, men faktum er, at ludomani kan ramme os alle. Derfor er det bekymrende hvor mange unge mennesker, der oddser, når de ser fodbold eller spiller online kasino til i klasselokalet eller til en førfest i gymnasiet. Det er alarmerende, og derfor har v brug for en ny samtale om betting, udtaler Henrik Thrane Brandt, Centerleder i Center for Ludomani.
Kampagnens opsigtsvækkende tal om ludomaniens konsekvenser skal få den almindelige dansker til at forstå, at gambling ikke kun er for sjov. Kampagnen viser, hvordan man spotter et problem og hjælper vedkommende til at få rette hjælp.
–Hvis bare ét ungt menneske ser vores budskab og ringer til den nationale hjælpelinje eller Center for Ludomani for hjælp, vil det jo være indsatsen værd, udtaler Lars Kruse, administrerende direktør i Aarhus Fremad, og fortsætter:
–Aarhus Fremad er kendt for at være en klub, som er drevet af ildsjæle og passionerede fodboldgængere, og dét at sætte en agenda på dagsordenen er ikke fjernt for klubben. Derfor sprang vi til, da Center for Ludomani ledte efter en klub, der ville være med til at skubbe til denne samtale
Morten mærkede alvoren på egen krop
At ludomani er alvorligt, kan Morten Pedersen på 39 nikke genkendende til. Morten er i dag spillefri, men han har tidligere mærket alvoren på egen krop:
–Da det var på sit værste, kunne jeg både mærke det fysisk og psykisk. Ingen søvn og en konstant skyldfølelse. Jeg levede på en måde et dobbeltliv, hvor man jo konstant skal have antennerne ude og være i et højt gear for at få det til at køre, fortæller Morten og fortsætter:
–Jeg var vred hele tiden, og jeg havde svært ved at være der ordentligt for min familie. Jeg kunne ligge søvnløs om natten og til sidst bruge hele dage på at tænke over, hvor jeg kunne låne penge til det næste spil og hvordan jeg skulle betale gælden af på det, jeg allerede havde tabt. Når de tanker bliver så store, og man oplever hvordan man er fysisk og psykisk påvirket, virker selvmordet nærliggende, som en måde at komme ud af det hele på, fortæller han.
Bare en leg?
Morten havde sin spildebut i en alder af blot 10-12 år, og han kan tydeligt se, hvordan gambling i dag kun er blevet mere udbredt:
–Den måde ’oddset-verdenen’ er skruet sammen i dag, kan man spille på alt, næsten helt ned til hvilket hårbånd Mikkel Hansen mon har på i kampen. Det kan måske meget virke som bare som en leg, og jeg synes også, det bliver fremstillet sådan fra spilindustriens side. Gambling bliver sådan noget, vi pakker ind i hygge og fællesskab. Folk ser det som hverdag, og det er som om der er flere spilreklamer, end ugens dagligvaretilbud. Det er bare over alt og er blevet dagligdag, og det kan være med til at gøre det svært at se det store problem. Men det kan bare have store konsekvenser, og jeg vil gerne være med til at vise, at det her altså rammer helt almindelige mennesker.
Den nationale kampagne har til formål at brede samtalen ud til de danske stuer og på lægterne på fodboldstadion. Håbet er, at kampagnen kan være med til at starte en kulturændring, hvor vi bliver opmærksomme på gamblingens bagside:
–Målsætningen er, at flere får øjnene op for, at gambling kan være et alvorligt problem. Måske opdager du her, at din ven, kæreste eller holdkammerat faktisk spiller for meget. Her kan kampagnen give dig redskaberne til at tage den svære snak. Det er vi nødt til, for konsekvenserne ved at lade stå til er så store, fortæller centerleder Henrik Thrane Brandt fra Center for Ludomani og afslutter:
– På den måde kan folk også få at vide, at de altid kan ringe anonymt til den nationale hjælpelinje ”Stop Spillet” og få hjælp, eller få gratis anonym behandling hos os.
Oplysning igennem sådanne kampagner er vigtigt, men Center for Ludomani ønsker også en kraftig regulering på området. Der er bebudet forhandlinger, når Christiansborg åbner igen, og det er vigtigt i kampen mod ludomani.